ponedjeljak, 14. srpnja 2014.

Statična ili dinamična web stranica

Web stranice se danas pojavljuju u velikom broju različitih oblika i veličina, a jedan od načina kako ih je moguće razvrstati jeste na statične i dinamične web stranice.

Ukoliko posmatrate jednu web stranicu u Vašem browseru nije jednostavno raspoznati o kojoj od ove dvije vrste web stranice se radi ali u načinu kako je ta web stranica formirana postoji značajna razlika. U principu, za koju vrstu web stranice se odlučujete zavisi od namjene web stranice.
Statične web stranice
Statična web stranica se sastoji od niza HTML dokumenata, od kojih svaki fizički predstavlja jednu stranicu. Dakle kod statičnih web stranica svaka stranica od koje se sastoji Vaša web stranica čini jedan zaseban HTML dokument. Pri posjeti te web stranice u Vašem browseru se prikazuje jedna HTML stranica.

Ovo podrazumjeva da, iako je određeni sadržaj (na primjer zaglavlje ili slide show animacija) jednaka na više podstranica, u svakoj podstranici su ovi elementi zasebno programirani. Tako da, ukoliko se, na primjer, želi napraviti neka izmjena u sadržaju zaglavlja, potrebno je da se ova izmjena napravi u svakom zasebnom dokumentu.

U principu, radi se o jednostavnim web stranicama i na ovaj način su kreirane web stranice u počecima razvoja interneta.


 Dinamične web stranice

Za razliku od statične web stranice, dinamična web stranica koristi serverske tehnologije (kao što je programski jezik .php) kako bi stranicu koju korisnik posjećuje kreirala u trenutku posjete korisnika web stranici.

Radi se, dakle, o sistemu koji na zahtjev posjetioca za otvaranje određene web stranice istu „sastavi“ iz različitih komponenti u jednu konzistentnu cjelinu i prikazuje je posjetiocu putem web browsera.

Ovaj način kreiranja web stranica „u letu“ posjeduje mnoštvo prednosti:

Jednostavnije izmjene dizajna 
 
Obzirom da je svaki dio web stranice zaseban, mnogo je jednostavnije izvršiti izmjenu određenog sadržaja na više podstranica odjednom. Na primjer, ukoliko se želi dodati još jedan element u glavnoj navigaciji potrebno je ovu izmjenu napraviti samo na jednom mjestu (u dokumentu koji sadrži informacije o glavnoj navigaciji) i izmjena je izvršena u svim dokumentima koji koriste ovaj izmjenjeni dokument.

Slična izmjena na statičnoj stranici podrazumjeva izmjenu svakog pojedinačnog dokumenta ručno. Ova operacija je i podložna greškama.Fleksibilniji podaci

Obzirom da se dinamična web stranica prilikom prikaza u web browseru sastavlja iz dijelova kako bi činila jednu cjelinu, moguće je određene dijelove sadržaja (ili druge dijelove web stranice) čuvati u bazi podataka.
Ova činjenica uzrokuje jednostavnu manipulaciju, izmjenu i dodavanje sadržaja kao i mogućnost dijeljenja istog sadržaja putem više različitih web stranica (oglasi na više portala itd.)
Formiranje web stranice uz upotrebu sadržaja koji se povlači iz baze podataka takođe omogućuje pretragu, kategorizaciju i dinamičko povlačenje sadržaja (kao na primjer prikaz 10 najposjećenijih proizvoda ili najčitanijih članaka iz određene kategorije). Ove mogućnosti statična web stranica ne posjeduje.
Pored navedenog, dinamičnu web stranicu moguće je kreirati tako da u zavisnosti od određenih parametara prikazuje sadržaj. Jedan primjer jeste prikaz oglasa za proizvode iz grada u kojem se nalazi posjetilac web stranice ili prikaz drugačijeg pozdrava posjetioca u zavisnosti od doba dana (dobro jutro, dobar dan ili dobro veče u zavisnosti od trenutnog vremena u danu).

Jednostavnija izmjena sadržaja

Dinamičke stranice sa CMS sistemom (CMS – Content Management System – sistem za upravljanje sadržajem) omogućavaju jednostavnu izmjenu sadržaja web stranice korisnicima koji i nisu previše vješti sa upotrebom računara. Obzirom da su dijelovi web stranice fizički odvojeni u različitim dokumentima, osoba koja vrši izmjenu sadržaja ne mora poznavati HTML jezik za pisanje i prikaz web stranica kako bi dodao novu podstranicu.

Jednostavno se možete fokusirati na pisanje sadržaja a dinamička stranica se brine o smještanju dodatok sadržaja na pravo mjesto na web stranici. Ukoliko bi se radilo o statičnoj stranici, osoba koja želi da doda sadržaj na stranicu mora ili poznavati HTML programski jezik ili pozvati u pomoć nekoga ko poznaje HTML.

Da li postoje nedostaci dinamičnih web stranica?

Odgovor je da sve zavisi od toga u koju svrhu se pravi web stranica. Za izradu dinamičkih stranica potrebno je duže vremena nego za izradu statičnih stranica, njhovo kodiranje je složenije i skuplje su od statičnih web stranica.

Ipak, u većini slučajeva, ukoliko imate česte izmjene sadržaja Vaše web stranice isplatnije je u startu investirati u dinamičnu web stranicu jer će izmjene sadržaja na statičnoj stranici koje je potrebno izvršiti koštati više.

Dakle, ukoliko se radi o web stranici koja ima ograničen rok trajanja (u svrhu jednokratne promocije nekog događaja) ima samo jednu ili dvije podstranice i biće uklonjena nakon završetka događaja, moguće je da je statična web stranica mnogo bolja opcija.
U većini slučajeva, ipak, se investicija u dinamičnu web stranicu na kraju više isplati.
Naravno, postoji mogućnost i kombinacije statičnih i dinamičnih stranica. Sa jedne strane, sadržaj koji se ne mjenja moguće je programirati da bude statičan (na primjer sadržaj podstranice „ O nama“, ili kontakt podaci) dok sadržaj koji se češće mjenja može se kreirati da bude izmjenjiv (novoti, akcije, nova dešavanja, galerije slika itd.).
Kako biste došli do idealnog rješenja za Vašu web stranicu kontaktirajte nas (OD "SiA Dizajn" info@siadizajn.ba). Prema Vašim zahtjevima i idejama sastavićemo idealnu ponudu i posavjetovaćemo Vas tako da dobijete najbolji odnos uloženo-dobiveno, dakle web stranicu na kojoj ćete samostalno moći mjenjati sadržaj koji je promjenjiv a sadržaj koji je statičan biće tako i programiran.

Nema komentara:

Objavi komentar